Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Κανένα άτομο δεν είναι πανομοιότυπο με κάποιον άλλον. Όχι μόνο έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά είμαστε και γενετικά διαφορετικοί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δαχτυλικό αποτύπωμα: δεν υπάρχουν δύο ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα κι έτσι χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ενός ατόμου. Άλλα μέρη του σώματός μας, εξίσου μοναδικά, είναι οι αναλογίες μας, οι ιδιότητες του δέρματός μας, η πυκνότητα των οστών μας, το χρώμα ματιών μας... ή ακόμα και το τύπος των μαλλιών μας.


ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Πώς εξηγείται το φαινόμενο της τριχόπτωσης;

Η εποχή

Συνήθως παρατηρείται αξιοσημείωτη απώλεια μαλλιών εποχιακά, κυρίως το φθινόπωρο

Αντιδραστική τριχόπτωση

Ονομάζεται επίσης οξεία τριχόπτωση, συνήθως σχετίζεται με συγκεκριμένα αίτια: διατροφή, άγχος, εγκυμοσύνη…

Χρόνια τριχόπτωση

Ορισμένες φορές οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ασθένεια (π.χ. ο θυροειδής) ή έχει κληρονομικό χαρακτήρα (ανδρογενετική αλωπεκία)(ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία).

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΑΛΛΙΩΝ* ΛΟΓΩ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μερικοί άνδρες αντιδρούν περισσότερο στη διυδροτεστοστερόνη (DHT), έναν ενεργό μεταβολίτη της τεστοστερόνης, από άλλους άνδρες, λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Στη συνέχεια, η DHT αναστέλλει την ανάπτυξη των μαλλιών σε τέτοιο βαθμό που η ρίζα των μαλλιών ατροφεί και δε μπορεί πλέον να παράγει νέα μαλλιά. Τα υπόλοιπα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα, μέχρι που πέφτουν.


ΤΙ ΤΥΠΟ ΜΑΛΛΙΩΝ
ΕΧΟΥΜΕ; 

Ο τύπος των μαλλιών μας είναι γενετικά προκαθορισμένος.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης σημαντική επίδραση στην εμφάνιση των μαλλιών και στην ποιότητά τους.

Μεγάλο μέρος της τριχόπτωσης στους άνδρες προκαλείται από την τεστοστερόνη, μία φυλετική ορμόνη στην οικογένεια των ανδρογόνων.

Όποιον τύπο μαλλιών κι αν έχετε, ενδέχεται να σας απασχολήσει κάποια στιγμή το φαινόμενο της τριχόπτωσης.


ΛΕΠΤΑ μαλλια

Τα λεπτά μαλλιά έχουν πιο μικρή διάμετρο από τον μέσο όρο. Είναι πολύ απαλά και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε "τραυματισμούς" που οφείλονται στο σεσουάρ μαλλιών και στις χτένες. Τα άτομα με λεπτά μαλλιά πρέπει να περιορίζουν στα πλαίσια του δυνατού τη χρήση styling και να φροντίζουν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά τους απαλά, χωρίς να τα ταλαιπωρούν. Ρυθμίστε το επίπεδο θερμότητας του σεσουάρ σε χαμηλή ένταση και προμηθευτείτε μία βούρτσα με μαλακές και στρογγυλεμένες τρίχες για να αποτρέψετε το σπάσιμο της τρίχας. Επιπλέον, επιλέξτε απαλά σαμπουάν αναδόμησης. 

πυκνα μαλλια

Όταν περνάτε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στα μαλλιά σας, τα αισθάνεστε πυκνά; Νιώθετε αντίσταση στα δάχτυλά σας;
Λόγω της φύσης των μαλλιών, υπάρχει ένας φυσικός όγκος που διευκολύνει το styling. Ωστόσο, το να έχετε πυκνά μαλλιά δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε θα αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας το φαινόμενο της τριχόπτωσης.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ;*
2. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ*
3. ΜΕ ΠΟΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ;
4. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ;


Καλή ερώτηση, γιατί μόνο όταν κατανοήσετε πώς λειτουργεί η τρίχα και πώς είναι δομημένη, μπορείτε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη των μαλλιών και στη διατήρηση της υγείας τους:

Από τη ρίζα έως τις άκρες!

Η ρίζα των μαλλιών είναι το σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη νέων μαλλιών και βρίσκεται στο κάτω στρώμα του τριχωτού της κεφαλής. Μία νέα τρίχα αναπτύσσεται εντός του θύλακα, που βρίσκεται στο κάτω άκρο της ρίζας των μαλλιών. Η περιοχή που περιβάλλει τα μαλλιά είναι το περίβλημα. Εκεί συναντάμε μελανοκύτταρα που διασφαλίζουν την εναπόθεση χρωστικών στο στρώμα κερατίνης των μαλλιών και του προσδίδουν το τυπικό του χρώμα.

Σταδιακά, τα κορνεοκύτταρα, πλούσια σε κερατίνη μεταναστεύουν προς τα πάνω σχηματίζοντας έναν άξονα μαλλιών που μεγαλώνει από το εσωτερικό του θυλακίου στην επιφάνεια του δέρματος όπου η τρίχα γίνεται πλέον ορατή.

Μόλις σχηματιστούν τα μαλλιά, η ρίζα των μαλλιών τους παρέχει θρεπτικά στοιχεία καθ'όλη τη φάση της ανάπτυξης. Όσο η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά, παρατηρείται ότι περίπου 100 τρίχες πέφτουν καθημερινά.

Στην τριχόπτωση, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται.


Ο σχηματισμός, η ανάπτυξη και η πτώση των μαλλιών καθορίζονται από τη δραστηριότητα του θύλακα των μαλλιών.


Τα μαλλιά αναπτύσσονται σύμφωνα με τον κύκλο ζωής τους, σε 3 φάσεις. Ο κύκλος αυτός μπορεί να επαναληφθεί έως και 25 φορές κατά τη διάρκεια ζωής της τρίχας.

1. ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η φάση ανάπτυξης είναι η αρχή ενός νέου κύκλου ζωής της τρίχας και ονομάζεται επίσης αναγενής φάση. Είναι εκείνο το σημείο κατά το οποίο μία νέα ρίζα μαλλιών έχει σχηματιστεί και αρχίζει η ανάπτυξη της τρίχας. Περίπου το 85% των μαλλιών μας βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης των μαλλιών, η οποία διαρκεί δύο έως έξι χρόνια.

2. ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ

Περίπου το 15% του συνόλου των μαλλιών μας βρίσκεται σε τελογενή φάση ή φάση ανάπαυσης. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις μήνες. Τα μαλλιά χάνουν σταδιακά την ύπαρξή τους έως ότου τελικά θα τα βρούμε στη βούρτσα μας, ή στη μπανιέρα μας αφού θα έχουμε λουστεί. Μετά από αυτή τη φάση, ο τριχοθύλακας ανανεώνεται από τη ρίζα του. Λόγω της κυτταρικής ανανέωσης, εμφανίζεται νέα ανάπτυξη τριχών και ξεκινά ένας επόμενος κύκλος ζωής.

3. ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μόλις τα μαλλιά πέσουν, ξεκινάει ένας νέος κύκλος ζωής των μαλλιών.Δυστυχώς, δε μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την ταχύτητα με την οποία τα μαλλιά του καθενός μας μεγαλώνουν.

Η ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών μπορεί να διαφέρει, όπως και ο αριθμός των τριχών και η γενική τους κατάσταση. Αν και αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν τα μαλλιά τους να μακραίνουν και να αποκτούν ένα ορισμένο μήκος σε συγκεκριμένο χρόνο, η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την ορμονική ισορροπία ακόμα και την εθνικότητα.Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα που περιγράφει τη θεραπεία.

Πατήστε εδώ

.

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ


Το κούρεμα των μαλλιών δεν επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και δεν τους προσδίδει όγκο. 

Το συχνό αλλά όχι καθημερινό λούσιμο, χωρίς την επιβάρυνση styling, δεν είναι κακό.

● Η τακτική εφαρμογή καπέλου δεν αυξάνει την τριχόπτωση.


*Πηγές:

Alonso L & Elaine Fuchs The hair cycle. Journal of Cell Science. 2006; 119, 391-393 - 
English RS. A hypothetical pathogenesis model for androgenic alopecia: clarifying the dihydrotestosterone paradox and rate-limiting recovery factors. Medical Hypotheses 111 (2018) 73–81Το Alopexy είναι ένα φάρμακο σε μορφή δερματικού διαλύματος, που περιέχει μινοξιδίλη σε περιεκτικότητα 50 mg/ml και ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας (υπερβολικής απώλειας μαλλιών) στους άνδρες, μέτριας έντασης.

Διατίθεται στα φαρμακεία.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ